Oldal kiválasztása

Hagyomány, hogy a vállalatok többsége december második felében céges partyt rendez, ahol köszönetképpen az egész éves munkáért munkatársait vagy állandó partnereit látja vendégül. Tekinthetjük akár ezt céges csapatépítő rendezvénynek is, hiszen ha kellő körültekintéssel szervezzük meg a programot, ráerősíthetünk a kollektívánk összetartására, lojalitására. Ám, ha néhány fontos körülményt nem veszünk figyelembe, az év legvidámabb ünnepe könnyen kínos programmá válhat. Cikkünkben Fekete Gábor protokollszakértő segítségével a karácsonyi partyk kötelező elemeit és buktatóit szedtük csokorba.

Fekete Gábor úgy véli, mint minden rendezvény, úgy a céges karácsonyi party sikeressége is az összehangolt részleteken múlik. Például az időzítésen. A kollégák számára legalábbis (az ügyfelek elvileg nyomós okokra hivatkozva kibújhatnak e kötelezettség alól) „kötelezően szabadon választható” program időpontjáról az esemény előtt legalább 3-4 héttel illik lehetőleg írásos tájékoztatót küldeni. Így minden érintettnek lehetőséget teremtünk, hogy szabaddá tehesse magát a „nagy” napra, illetve a hölgyeknél pedig hagyunk elég időt az ilyenkor szokásos szépítkezési rituálékra.

Kulcsfontosságú kérdés ezen kívül a helyszín kiválasztása. Amennyiben a vállalatnak nincs megfelelő terme e célra, külső helyszínt válasszunk – javasolja a protokollszakértő. Ám, megjegyzi, hogy a helyszín kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy az könnyen megközelíthető legyen, lehetőleg több helyiségből álljon – külön a táncolni és külön a beszélgetni vágyóknak. Szintén lényeges szempont az, hogy a helyszín közelében van-e elegendő parkolóhely az autóval érkezőknek. Ha ugyanis körömcipőben, koktélruhában kilométereket kell megtenni a kocsiig a hideg éjszakában, az sokat levonhat az egyébként jól sikerült buli értékéből.

Fontos momentum, hogy mennyire adjuk meg a módját a karácsonyi vacsorának. Akadnak, akik a svédasztalos verziót, mások inkább a klasszikus éttermi étkezést preferálják. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei. A svédasztal nagyobb étel- és italkínálatot biztosít, ráadásul a kötetlenebb, a szabad beszélgetésnek is jobban teret ad. Ugyanakkor épp e tányérokkal, poharakkal nehezített szabad mozgás számos baleset forrása lehet. Az ültetős vacsora konvencionálisabb, ám elegánsabb hatást kelt, és különösen akkor ajánlott, amikor egynél több pohárköszöntőre kell felkészülnünk. Valódi nagyvonalúságot azonban csak akkor érhetünk el, ha legalább két-három menüvariáció közül választhatnak a meghívottak.

És ha már szóba került a pohárköszöntő. Mindannyian átéltük már a véget nem érő, semmiről sem szóló pohárköszöntők borzalmát. Aranyszabály, hogy a pohárköszöntő maximális időtartama nem haladhatja meg a 3 percet és kizárólag pozitív hangvételű lehet! Sem az esemény jellege, sem a köszöntő időtartama nem teszi lehetővé, hogy a vacsoraasztalnál évértékelést tartsunk! Az az új esztendő első meetingjének vagy értekezletének része kell, hogy legyen.

A céges partyn mindenki igyekszik a legjobb formáját hozni, és ez különösen igaz az eseményen viselt ruházatra. Erre vonatkozólag nincs szigorúan vett előírás, mindössze annyi biztos, hogy az a tökéletes megjelenés, ha se alul, se túlöltözöttek nem vagyunk a társaság többi tagjához képest. Amennyiben ezzel kapcsolatban már voltak rossz tapasztalatai a vezetésnek, akkor érdemes a meghívón a dress code-ot feltüntetni. Hogy miben érezzük jól magunkat, azt a leggyakrabban a meghívó levélben szereplő „alkalomhoz illő” meghatározással józan belátásunkra bízzák.

A protokollszakértő tapasztalata azt mutatja: egy jól sikerült, kellő előrelátással megszervezett céges rendezvény sokat elárulhat arról, a menedzsment mennyire van tisztában a munkatársak igényeivel, érdeklődési körével. A tájékozottság mélységéről pedig a leginkább a programválasztás árulkodik. A siker érdekében célszerű a rendezvény előtt „közvéleménykutatást” végezni, milyen programot látnának szívesen a munkatársak. Ennek függvénye, hogy jósnő, cirkuszi akrobata, humorista vagy épp operaénekes szórakoztatja-e majd a nagyérdeműt. Persze, az, hogy a választott program mennyire „talál” be a közízlésbe, az erősen függ a munkatársak életkorától és attól, hogy mennyire vagyunk képben a szórakozási szokásaikat, érdeklődési körüket illetően.

Míg a 2000-es évek elején nagy divatja volt a meglehetősen nagy felhajtással járó céges karácsonyi buliknak, addig a gazdasági válság e téren is takarékosságra intette a vállalatokat. A legtöbb vállalkozás nem szívesen mondana le erről a jó hangulatú munkahelyi programról, a pénzügyi korlátok viszont sok helyen nem teszik lehetővé, hogy a rendezvényen nagyobb értékű céges ajándékkal lepjék meg a dolgozókat. Ilyen esetben – ha a vacsora és az esti program mellé még külön meglepetést is tervez a cég – egy jelképes, kisebb értékű ajándékkal kedveskedhetünk munkatársainknak.

Az ajándékozásnak is megvan a maga etikettje. Például kőbe vésett szabály, hogy a karácsonyra adott ajándéknak december 31-ig mindenképpen meg kell érkeznie a megajándékozotthoz. Legalább ilyen fontos, hogy nem helyénvaló a munkatársaknak reklámajándékot (logózott tollat, naptárat stb.) adni. Még abban az esetben sem, amikor a vállalat teherbíró képessége nem tesz mást lehetővé az adott esztendőben.

Ha a kollektíva úgy dönt, hogy nem szívesen mondana le az ünnepi csomagbontogatásról, adjunk lehetőséget arra, hogy sorsolásos vagy egyéb módon megajándékozhassák egymást. A protokoll szakértő viszont óvva int mindenkit – amennyiben nem hajtunk az „aranypedál érdeméremre”, a főnöknek szánt privát ajándékot – ha már mindenképpen személyesen szeretnénk kedveskedni neki, ne a nagyközönség előtt adjuk át.

Végezetül a „meddig tartson a buli?” örök dilemmájával foglalkozzunk egy kicsit! Ez az a banánhéj, amin a legtöbben elcsúszhatnak egy jól sikerült esten. Ha nincs előre meghatározott zárórája a rendezvénynek, mindenkinek magának kell mérlegelnie, meddig marad. Főleg akkor, ha alkoholt is szolgálnak fel – és erre jó esély van, lévén nem kakaó partyra vagyunk hivatalosak. A kollégáknak, de különösen a vezetőknek kiemelten fontos, hogy a nehezítő körülmények ellenére (értsd nagy mennyiségű alkohol) is megőrizzék a méltóságukat. Vezetőként megfontolandó kérdés, hogy vajon fesztelenebbül szórakoznának-e a munkatársak a jelenlétünk nélkül? Igenlő válasz esetén érdemes feltűnés nélkül elhagyni a rendezvény helyszínét, de még ebben az esetben is célszerű kijelölni egy ügyeletes személyt, aki helyettesként az eseményeket kézben tartja és ügyel a rendre.

Ha már szóba került az alkohol, tegyünk említést az ezzel kapcsolatos felettébb kellemetlen helyzetekről! Bizonyára nagyon vicces tud lenni egy spicces kolléga, aki nem teljesen ura magának, és minden bizonnyal az eseményekről lemaradó ismerősöknek is vidám pillanatokat szereznénk a történtek megosztásával, de a protokollszakértő hangsúlyozza: még ebben az esetben is a személyiségi jogokra való tekintettel kerüljük a videofelvétel készítését és annak közösségi médiában való terjesztését.

Ugyanígy sok esetben az alkohol a ludas abban, ha – hogy is fogalmazzunk finoman – egy-egy ilyen céges partyn a munkatársak a kollegiális kapcsolatokat a lehető legszorosabbra fűzik. A folyosói pletykák elkerülése érdekében érdemes végig gondolni: megér-e ennyit egy forró este.

Az igazán előrelátó főnökség – kiváltképp, ha tudják, hogy a meghívottak közül néhányan kísértésbe eshetnek – sofőrszolgálatot biztosít a rendezvény idejére. Így anélkül érezheti bárki oldottan magát, hogy méltósága csorbát szenvedne.