Oldal kiválasztása

Kicsöngetnek és nekünk, szülőknek Damoklész kardjaként lebeg fejünk fölött az a cirka tíz hét, amit értelmes tartalommal kell megtölteni csemetéink számára. Minőségi időt szeretnénk biztosítani a gyerekeknek a vakáció idejére úgy, hogy közben legtöbbünk nem rendelkezik tíz hét szabadsággal és nem tud mindvégig személyes résztvevője lenni a nyári nagy kalandnak. Milyen lehetőségeink vannak és milyen megoldásokkal élhet a munkáltató, hogy a nyári beosztást ne érezze nyűgnek?

Hajdanában, amikor még jól megfért egymás mellett három generáció, fel sem merült, mi lesz a gyerekekkel a vakáció idején. A nagymamaság lényege ugyanis pontosan abban rejlik, hogy az unokák „szabadságát” igyekeznek a csakis náluk „kapható” szeretetpogácsákkal megédesíteni. Hol van az a nyár? Hol a régi NAGYMAMA? Elvitte az emancipált időbeosztás és munka, vagyis az önállóságért ezt az árat mindenképpen megfizetjük.

Egy-két hétre kiváló megoldást kínálnak a gyermek személyiségének és érdeklődési körének megfelelő táborok is. A jó tábor önállóságra nevel, új kapcsolatokat szül, különleges élményeket nyújt, tehát igazi kincs a nyári felfrissüléshez. Bár a táboroztatás önálló üzletággá nőtte ki magát, sok szülő pénztárcája nem enged egynél több nyári tábort, és marad még bőven kitöltendő szabadidő.

Sokat tehet azonban a munkáltató, hogy gyermekeink vakációja jól sikerüljön és a munka minősége se lássa kárát. Alapvető igazság, hogy a boldog munkavállaló a jó munka kulcsa. Ha a szülő nyugodt és elégedett, lojális marad a céghez és munkaidejét minőségi munkával tölti. Sokféle alternatív megoldás létezik bár, ezekből viszonylag keveset alkalmazunk Magyarországon.

Nagyobb vállalatok már rendszeresítették a céges nyári napközi vagy animátoros foglalkozások megoldását. Részmegoldás ugyan, mert így a gyerek az óvodából egy másik óvodába kerül, csupán a szülő közelébe, a munkaadó viszont teljes munkaidőben foglalkoztathatja a munkavállalót, mi pedig nyugodtak vagyunk, hogy elérhető közelségben a gyerek és játékkal telik a napja.

Ritkábban alkalmazott megoldás a részmunkaidős foglalkoztatás: ilyenkor a szülő rövidített időt tölt a munkahelyen, ezalatt pedig váltásban nagymamával vagy táborral, esetleg más alternatív módon oldja meg a gyerek felügyeletét. Nem jó érzés felügyeletet biztosítani, hiszen a vakációnak nem felügyeletről, hanem játékról és élményekről kell szólnia, sok esetben azonban csak erre telik a feszített logisztikától.

Nálunk kevésbé élnek a munkáltatók a munkakör megosztás lehetőségével, bár ez többféle formában is kiaknázható. Olyan munkakörök esetében, amelyek jól elkülöníthető részfeladatokból állnak, az egyes tevékenységeket – kompetenciától függően – ideiglenesen bízhatjuk más kollégákra vagy átmenetileg ki is szervezhetjük. Ennek egy még biztonságosabb formája, ha egyszerűen rangsoroljuk a feladatokat és a kevésbé fontosakat későbbre tudjuk halasztani, de nem vesszük el a munkavállalótól. Ezzel a módszerrel a nyári időszakban „félgőzzel” dolgozunk, de a legfontosabb teendőket így is kipipáljuk.

Rokon megoldás a rövidített munkahét, amit a kollégák nagy része imádni fog. Tarthatunk három napos munkahetet és garantáltan nem lesz kevesebb az eredmény, ugyanis a munkavállalók talált kincsként fogják becsülni a maradék két napot, amit a hétvégéhez hozzáfűzhetnek. Készítsünk olyan beosztást, hogy ne minden munkatárs a csütörtök-pénteket kapja szabadnapként, a hétfő-kedd is legyen rugalmas, így még mindig marad egy szerdánk a heti értekezlet megszervezésére.

Igazi segítség lehet a szülőknek a nyári időszakra rendszeresített távmunka is, ha olyan tevékenységről van szó, amely nem igényel folyamatos személyes jelenlétet. Kiszervezés, helyettesítés és speciális programok – további értékes alternatívák a nyári munkavégzés terheinek csökkentésére.

Varázsszer természetesen nem létezik, de a nagymama hiányára is vannak értelmes megoldások és elsősorban a munkáltató leleményességén és profizmusán múlik, milyen eszközökkel él. Vezetőként merjünk bátran járatlan utakra lépni, ezt a munkatársak is értékelni fogják és partnerek lesznek a „rövidebb idő alatt is kiváló munka” szemlélet meghonosításában. Nyilván nem minden alternatív megoldás alkalmazható bármely szakágban, hiszen vannak speciális területek, ahol a személyes jelenlét a munkavégzés feltétele. Ilyen esetben gondoskodjunk helyettesítésről és engedjük el munkatársainkat hosszabb pihenésre, mert jó tett helyébe jót várj!